Utama > Hiburan > QARI HAIKAL JUARA QARI JR. 2017!

QARI HAIKAL JUARA QARI JR. 2017!

Juara Qari Jr 2017 – Qari Haikal

Pada 9 Julai lalu telah berlangsungnya pentas akhir final Qari Jr. 2017, yang telah menobatkan Qari Haikal atau nama sebenarnya Haikal Firdaus Bin Mohd Jaafarudin sebagai juara! Qari Haikal membawa pulang wang tunai RM10,000 berserta pingat dan trofi Qari Jr. 2017 sumbangan TV3, pakej umrah untuk 2 orang tajaan Almas Beauty & Health Sdn. Bhd.


Jangan lupa like >>> Facebook ekselen.my <<<

Powered by ekselen.my


Walaupun baru berusia 12 tahun, Qari Haikal telah menghafaz kesemua 30 juzuk Al-Quran!. Sesuai dengan tagline pilihannya iaitu “Al-Quran Sentiasa Bertakhta di Hati”. Qari Haikal telah mula menghafaz Al-Quran sejak berusia 4 tahun lagi hasil didikan nenek dan atuknya. Malah bacaan beliau diperingkat akhir dibaca mengikut hafalan beliau. Sesungguhnya, ianya satu kelebihan yang sukar disangkal serta membuatkan Haikal layak diangkat sebagai juara.

Di tempat kedua, Qari Harith pula membawa pulang wang tunai RM 5,000 berserta pingat dan trofi Qari Jr. 2017 sumbangan TV3. Beliau juga turut menerima pakej menaiki kapal persiaran (cruise) untuk 2 orang tajaan Almas Beauty & Health Sdn. Bhd.

Tempat ketiga pula disandang oleh Qari Affan yang turut membawa pulang RM3, 000 berserta pingat dan trofi Qari Jr. 2017 sumbangan TV3. Manakala bagi Qari Eka dan Qari Jiha, mereka masing-masing menerima hadiah saguhati iaitu wang tunai RM 1,000 berserta pingat dan trofi Qari Jr. 2017 sumbangan TV3.

finalis bersama hos Qari Jr. 2017, Fakhrul Radhi dan Hazwani Helmi

Pentas akhir Qari Jr. 2017 dibuka dengan persembahan yang menghiburkan oleh penyanyi terkenal Faizal Tahir dengan lagu yang menjadi siulan ramai iaitu Assalamualaikum. Di peringkat akhir percaturannya lebih mencabar daripada minggu-minggu sebelumnya di mana para finalis perlu melalui dua pusingan.

Di pusingan pertama, mereka telah diuji dengan bacaan secara tarannum mujawwad. Manakala bagi pusingan kedua pula mereka dikehendaki membaca surah yang diberi dengan bacaan tarannum murattal seterusnya menjawab soalan detik tajwid mengenai sifat huruf. Kesemua mereka telah memberikan persaingan sengit.

Finalis bersama Guru Besar (ustaz Tirmizi Hj Ali) dan Muallim (ustaz Malik)

Peserta dinilai sepenuhnya oleh juri professional yang diwakili Ustaz Tirmizi Hj. Ali yang juga merupakan Guru Besar bagi Qari Jr. 2017 bersama juri jemputan iaitu Dr. Mohd Loqman Ibrahim. Setiap bacaan peserta dinilai berdasarkan tajwid (40%), taranum suara (40%), kefahaman tajwid & persembahan (20%).

Qari Jr. 2017 turut dijayakan oleh Fakhrul Radhi dan Hazwani Helmi selaku hos bagi musim ini. Kejayaan adik-adik Qari Jr. 2017 ini pastinya tidak lengkap tanpa bantuan Ustaz Malek bin Ahmad yang bertindak sebagai Muallim. Qari Jr. 2017 ditaja oleh Almas Beauty & Health Sdn. Bhd. dan juga majalah ASUH selaku majalah rasmi.