Wednesday, January 17, 2018
Utama > Santai > Hari ini? > 21 Mac 1900 – PEMBUKAAN RASMI JAMBATAN VICTORIA

21 Mac 1900 – PEMBUKAAN RASMI JAMBATAN VICTORIA

Pada 21 Mac 1900, Jambatan Victoria yang menyambungkan Enggor dan Kuala Kangsar telah dibuka dengan rasminya oleh Sir Frank Swettenham, Residen General Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Perasmian jambatan ini turut dihadiri oleh Sultan Perak, Sultan Idris Mursyidul Azam Shah dan Raja Perempuan Perak, Residen Perak, J.P. Rodger dan isteri, orang-orang kenamaan dan orang awam.


Jangan lupa like >>> Facebook ekselen.my <<<

Powered by ekselen.my


Jambatan yang dinamakan sempena nama Queen Victoria itu dianggap sebagai jambatan terbaik dari segi kejuruteraannya yang terdapat di Timur Jauh pada masa itu.  Jurutera yang bertanggungjawab dalam pembinaan jambatan ini ialah G.W. Fryer, Divisional Engineer dan C.R. Hanson.

Jambatan kereta api yang bermula di Karai itu telah mula dibina pada 1897 dan merupakan rancangan bagi menghubungkan Ipoh dan Taiping melalui Kuala Kangsar. Ianya telah  menjadi penghubung bagi laluan utara ke selatan Semenanjung Tanah Melayu dan  memberi banyak faedah kepada perkembangan ekonomi.

Dengan pembukaan rasmi jambatan yang  bernilai 325,000 ringgit ini pada tahun 1900 ianya telah membuka laluan bagi pembangunan lebih pesat dan pertumbuhan bandar-bandar timah di Semenanjung Tanah Melayu.

sumber: arkib.gov.my